RENDRA - Ballads and Blues: Poems

Tuesday, January 19, 2010 Posted by Azizah Aling

Pernah mendengar tentang RENDRA? Aku antara pembaca yang mengikuti perkembangan karya Rendra. Ada aliran pemikian tertentu yang ingin dibawa beliau. Tetapi membaca karya beliau mesti disusuli dengan "penapisan" yang agak dalam juga. Kalau tergelincir, pandai-pandailah mencari jalan keluar sendiri. Karyanya hebat dan pemikirannya tajam. Mindanya kritis mengkritik sisi pentadbiran kerajaan Indonesia dalam bahasa tersendiri.


Rendra (Willibrordus Surendra Bawana Rendra), lahir di Solo, Jawa Tengah, 7 November 1935 –meninggal di Depok, Jawa Barat, 6 Agustus 2009 pada umur 73 tahun) adalah penyair ternama yang kerap dijuluki sebagai "Burung Merak". Beliau mendirikan Bengkel Teater di Yogyakarta pada tahun 1967. Ketika kelompok teaternya kucar-kacir kerana tekanan politik, dia kemudiannya mendirikan Bengkel Teater Rendra di Depok, pada bulan Oktober 1985. Semenjak masa kuliah lagi dia sudah aktif menulis cerpen dan esei di berbagai-bagai majalah.


Aku berkongsi minat yang sama dengan "Hakim" di pejabat. Buku di bawah ini dipinjamkan beliau kepada aku dua minggu yang lalu. Masih dalam proses menghadami karya Rendra. Indah sangat. Segar. Aku akan mencuba untuk menghabiskannya secepat mungkin agar aku dapat memperhalusi karya Shakespeare pula selepas ini.


Muka depan buku ini.

Tandatangan Rendra untuk Datuk. Buku ini dibeli pada tahun 1983 (aku baru berusia 2 tahun) dan di tahun 1993, Rendra melakukan lawatan ke Malaysia. Datuk berjaya mendapatkan tandatangan Rendra - 1993 - aku masih kecil dan belum mampu menghargai karya besar sebegini. Kini aku mengikutinya dengan segenap jiwa walaupun Rendra sudah tiada - agar aku dapat meluaskan skala pemikiran untuk aku menjadi hamba yang lebih tahu diri dan faham erti syukur.

E.P.I.S.O.D.E

Kami duduk berdua
Di bangku halaman rumahnya
Pohon jambu di halaman itu
Berbuah dengan lebatnya
Dan kami senang memandangnya.
Angin yang lewat
Memainkan daun yang berguguran
Tiba-tiba ia bertanya:
"Mengapa sebuah kancing bajumu
lepas terbuka?"
Aku hanya tertawa
Lalu ia sematkan dengan mesra
Sebuah peniti menutup bajuku.
Sementara itu
Aku bersihkan
Guguran bunga jambu
Yang mengotori rambutnya.


BURUNG TERBAKAR

Ada burung terbang dengan sayap terbakar

Dan terbang dengan dendam dan sakit hati

Gulita pada mata serta nafsu pada cakar

Mengalir arus pedih yang cuma berakhir di mati.

Wahai sayap terbakar dan gulita mata

Orang buangan tak bisa lunak oleh kata

Dengan sayap terbakar dan sakit hati tak terduga

si burung yang malang terbang di sini: di dada!!


Banayk lagi yang aku suka. Larut.. bahasanya indah sangat.
Buku sampingan yang diberi oleh Datuk. Sangat bermanfaat. Leka aku membaca dari satu muka ke muka yang lain. Kamu abaikan gambarnya ya!! :) Kandungannya sangat bagus.

0 comments:

Post a Comment